Case Studies

Security was stringent in the run-up to the 2012 Games. To complicate things further, the installation site was right next to the main line rail links into Stratford Station. We had to plan our lifting operations extremely carefully to ensure complete safety during the erecting of the building .which we carried out during the night.

We successfully met all these challenges – designing, refurbishing and installing a second-hand modular building consisting of 64 modules arranged over four floors.

Thames View Primary School in Barking required a 5 bay modular classroom to be situated next to their main school building. From the very beginning we worked side by side with the school ensuring we created a layout and bespoke design to cater for their requirements and budget.

As with the majority of our Educational buildings the installation had to be done outside of term time ensuring the building was completed and ready for their students for the commencement of the school term. As promised the building was successfully completed and was handed over to another very happy client.

New 6 classroom facility with offices and a large atrium provided for Southam College in Warwickshire. We are pleased to announce this outstanding example of modular design and build has been shortlisted for the prestigious Offsite Construction Award.

New 6  classroom block with studio and offices together with toilet facilities and a library constructed in 29 weeks to meet the September term. Overseen by Sandwell Futures on behalf of Sandwell Council this project was technically challanging as it had to facilitate 2 stories on a sloping site, a lift was installed to comply with DDA regulations.

At design stage, our in house design team made full use of the modular system to enhance the available floor area for best use- much to the satisfaction of the end user. Excellent collaboration between ourselves and the school ensured a smooth and trouble free project which handed over on time and to budget.

Thames Tideway Tunnel

The 85 Bay building for Thames Tideway Tunnel was one of the largest projects to date. Set over 5 floors and designed to a very specific design layout which also entailed a large scale furniture fit out.

It was essential for us to work very closely with Thames Tideway in order for the job to be delivered and completed to a strict deadline.

The building needed by Balfour Beatty plant department was a large one – 108 modules. It would serve as a temporary site office and welfare facility. But because it had to be installed airside, access and security restrictions were inevitably very tight.

We brought in the modules during the night, took them airside and then erected them by day. Once the building had been installed, we then carried out a full internal fit out to provide the internal layout and functionality that our client needed.

After winning the Crossrail C310 Thames Tunnel joint venture project with Murphy, Hochtief asked us to appraise the potential for re-using a surplus modular building that they owned. It was well used and well worn. Could it be brought back into serviceable life?

We were convinced that it could. With careful logistical planning and working at two sites, we organised the relocation of 52 modular bays to North Woolwich while disposing of the unwanted modules. Once erected at North Woolwich, we set about a full refit and adaptation. It proved a great success – not just financially for our client but environmentally as well … much better than sending it to landfill.

Moor House School and College is a specialist school for children and young people with speech and language difficulties. They required additional classrooms and offices to be located on the school field alongside their existing building. Time was paramount on this installation and it was essential that it was completed within the school holidays.

Ashby & Croft quickly developed a strong relationship with the school, and the building was delivered ahead of programme, much to the clients liking. This project was a joy to work on and we look forward to maintaining a strong relationship with such a great school.

Select Plant had completed their part of a construction programme at Stoke on Trent Hospital. They no longer needed the 60-bay modular building that they’d been using at the site. How could they make best use of it?

The answer was simple – they asked us to remove and transport it to our new depot in West Thurrock. We stored it for them there for a few months in our secure facility. When they needed it again for another project, we carried out the refit and alteration work within our yard – ready to be sent out to site without the need for onsite work.

Balfour Beatty had successfully completed their build program for the London 2012 Olympics. Now they needed to dispose of the redundant site offices that had served them during their construction of the Aquatics Centre. But with only weeks to go until the start of the games, the pressure was on.

We struck a deal to buy and remove their modular accommodation from the Olympic Park – with enough time for Balfour Beatty to remodel the area where the building had stood. It was good to be able to play our part in supporting the Olympic legacy.

New classroom block with toilet facilities provided for Eastfield Primary School Leicester in conjunction with YMD Boon Architects. A challenging site position well suited to the modular system and complimentary to its adjacent surroundings.

A modern mix of cedar and render with powder coated aluminium windows and doors covered with Kingspan single ply roofing system will ensure a maintenance free building for many years to come.

New large 2 storey extension block to Perryfield Primary School Birmingham provided for Sandwell Council in partnership with Sandwell Futures. Extensive modular build with 10 classrooms and facilities to include new school reception, heads office , admin office, staffroom ,first aid room and studio. As well as a main internal staircase we installed a lift to comply with latest DDA access. Large car park facility, landscaping  and memorial garden were also provided under the scheme. Temporary mobile classrooms were provided for the duration of the project to facilitate the demolition of a portion of the existing school which enabled a stress free transition from old to new.

When Hounslow Town School required a new school building, we offered various alternatives to meet the client requirements, building control standards, maximise value for money and ensure on-time completion. The building was under the flight path of Heathrow and therefore meeting acoustic requirements was of high importance on this project.

Ashby & Croft worked closely with the local authority building control department throughout this project and the building was completed to programme.

McNealy Brown Steel fabricators in Sittingbourne required a 14 bay modular building to be situated next to their existing building for additional office space.

We worked very closely from the start to ensure that this project could be designed to offer every possible solution for the clients requirements, whilst ensuring it was realistic to the clients budget.

We delivered and completed the building within 15 working days.

The deadline was unmoveable. CTRL were committed to a critical date by which they had to hand over their site after the completed Channel Tunnel Rail Link project. Before then, there were 272 large modular bays that needed to be dismantled and removed.

We had already bid successfully to buy the 272 bays. Now the pressure was on to dismantle them on time. By working long hours and weekends we completed the removal works two days ahead of the deadline – much to the relief of our client.

As part of a major Crossrail works programme at Moorgate Station, BAM Nuttall needed modular accommodation for their construction site. They opted to hire for the duration of the project. But most of the exposed site surface was to be excavated and piled – so space was at a real premium.

The problem was solved by erecting a steel grid off stub columns above the access points to the underground. Our modular building was then erected on the grid – maintaining the critical space they needed on the site.

Seevic College in Benfleet required an 8 Bay Classroom building that provided additional educational space for students. We worked closely with them in order to ensure that the specifications provided were accurately catered for, creating them a bespoke layout, to both time and budget.

Upon completion of the project, we handed another happy customer a bespoke, professional, educational space that fulfilled all of their requirements.

Click here to view internal layout drawing

Reynolds logistics required a new office building on their premises in West Thurrock. With limited space they decided to double stack 3 bays on 3 bays with a bespoke external staircase.

As a busy logistics company, we had to deliver their offices promptly and with minimal disruption to their trade. The project was a great success and was completed ahead of programme. We met every criteria that was agreed with the client ahead of the installation.

The location was Bond Street – right in the centre of the West End of London. A full road closure was needed to carry out the delivery and installation of a modular welfare facility bought from us by our joint venture client.

Because of the unique and eminent location of the facility, we supplied the building entirely wrapped externally with a printed canvas … an effective way of softening its presence within sensitive surroundings.

The demanding challenge of this project involved installing double-storey modular site accommodation underground in a basement setting. We were faced with restrictive column positions and a concrete slab overhead.

The deciding factor that won us the work was our ability to evaluate the operational constraints and come up with an effective answer. We identified the right product … then skated and forklifted it into position.